Šteti li umjetni travnjak korijenu drveća?

Najbolji način za postizanje savršenog i njegovanog travnjaka bez održavanja je postavljanje umjetne trave. Tako možete dobiti bujne zelene travnjake bez obzira na klimu u kojoj živite i travu točno one visine koju želite, a koju nikada ne treba kositi. Međutim i ona ima svoje nedostake, ali svakako ima više prednosti. Posebno se treba paziti na postavljanje umjetne trave u blizini drveća.
Ljudi najviše razmišljaju o postavljanju umjetne trave na dijelu oko drveća. Tamo inače puno teže raste prava trava. Općenito krošnje, pogotovo one guste, čine područe oko stabla sjenovitim i u takvim uvjetima trava puno teže raste. U tim slučajema korjenje povlači skoro svu vodu, a samim time i tvari potrebne za rast.


steti li umjetna trava korijenu drveca

Druga prednost umjetne trave je sav novac koji se uštedi zato što ne morate odmah zalijevati, gnojiti ili tretirati travnjak od štetočina, korova i bolesti. Kemikalije (herbicidi i pesticidi) loše utjeću na stabla, ukrasno bilje, korisne kukce i ostalo bitno za rast trave. Košnja i uništavanje korova također mogu oštetiti stabla i korijenje, ostavljajući im otvorene rane koje mogu pustiti štetočine i bolesti unutra.
Naravno, da bi raslo i razvijalo se, korijenju drveća potreban je kisik i voda. Naravno, ta činjenica postavlja pitanje: šteti li ona korijenu drveća? Odgovor doista ovisi o umjetnoj travi.
Kvalitetni umjetni travnjak biti će propusan kako bi voda i kisiku mogli proći kroz nju. Ako nije propusna, onemogućuje drveću da dobije potrebnu vodu i kisik što im je potrebna kako bi se razvijala i rasla.  Nepropusna će ubiti i sterilizirati tlo i sve što u njemu živi. Što je kvalitetniji umjetni travljak to izgleda prirodnije i više kao prirodna trava, te sukladno tome isplati se potrošiti koju kunu više. Ali nažalost u nekim slučajevima i kod propusne umjetne trave ima nedostake i samim time ima loši utjecaj na korijenje drveta. Umjetna trava privlači toplinu koja može biti prilično štetna za korijenje i organizme u tlu koji nisu navikli na vruće uvjete. Na jugu i jugozapadu mnoga stabla su navikla na vruće i sušne uvjete pa im to im neće naštetiti. Međutim, sjeverna stabla koja su navikla na hladnije tlo to možda neće moći preživjeti.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE