Metla na zelenoj umjetnoj travi

Održavanje umjetne trave

Održavanje umjetne trave je sigurno jednostavnije nego održavanje prave trave. Gotovo je s tjednom košnjom travnjaka, nema više zalijevanja, gnojenja i brige hoće li ljeti trava požutiti ili se skroz uništiti. A ni korov se neće više samo tako pojavljivati u dvorištu. Novi travnjak nećete morati redoviti održavati, no ipak ćete mu htjeti posvetiti pažnju i dati mu malo svog vremena kako bi bio predivan dugi niz godina koje slijede.

Održavajte travnjak bez prljavština

Kako bi travnjak izgledao lijepo, dobro je s njega otklanjati nečistoću. Kao što biste održavali bilo koju drugu površinu u vašem dvorištu, tako želite i površinu s umjetnom travom imati urednu.

Pokupite granje, lišće, iglice od bora i slične stvari kada ih vjetar donese, te životinjsku dlaku. Pri tome se možete poslužiti običnom metlom, usisivačem, plastičnim grabljama ili strojem za čišćenje umjetne trave.

odrzavanje umjetne traveNikako nemojte posezati za metalnim grabljama kako ne bi zapeli za podlogu te oštetili travnjak.

Koliko često moram čistiti umjetnu travu

Održavanje umjetne trave nema posebne dinamike, sve ovisi o vama i koliko vam smeta, na primjer, lišće na travnjaku. Moramo priznati da nama travnjak izgleda još i zanimljivije kad padne koji list s drveta jer tada je još i teže primijetiti je li riječ o pravoj travi ili umjetnoj.

Dobra je i kiša koja dodatno ispere sitnu prljavštinu po travi. Ukoliko nema kiše travnjek možete isprati i vrtnim crijevom.

Četkanje umjetne trave

Četkanje je dobro upravo zato da se podignu vlati. Do ulegnuća vlati dolazi u nekoliko slučajeva:

  1. često se hoda po istom mjestu – kada u dvorištu nije izrađena staza za često korištene puteve
  2. ispod dječje ljuljačke
  3. duže vrijeme je na travi položen neki teži predmet

To su sve situacije u kojima četka može odraditi odličan posao i pomoći vlatima da se vrate u prvotno stanje.

I mi sami prilikom instalacije umjetne trave ponekad upotrijebimo četke za brže podizanje vlati te kako bi travnjak što prije poprimi izgled pravog.

Čime mogu četkati umjetnu travu?

Četkanje možete raditi ručnom četkom ili profesionalnim četkama. Ručne četke odlično obavljaju posao ali njih preporučujemo za manje površine.

Za veće površine možete upotrijebiti rotirajuću četku za čišćenje umjetne trave  ili četku za čišćenje trave s košarom koja istovremeno i skuplja prljavštinu.

Pogledajte video kako radi četka za čišćenje umjetne trave.

Proizvodi za čišćenje i održavanje umjetnog travnjaka

Kod održavanja umjetne trave većinu mrlja koje se dogode na travnjaku mogu se očistiti uz pomoć vode ili s eventualnim dodavanjem blagih sredstava za čišćenje. Nismo skloni predlagati čišćenje umjetne trave s kemijskim sredstvima, no na tržištu ih možete nabaviti. Ona se mogu koristiti u slučaju ekstremnih i izvanrednih situacija. Na primjer, kad ne biste održavali umjetnu travu na kojoj kućni ljubimac obave nuždu, mogli bi doći do neugodnih mirisa. Tada vam mogu pomoći kemijska sredstva koja otklanjaju mirise.

No ukoliko redovito počistite vodom nakon nezgoda kućnih ljubimaca, problem s mirisom ne bi trebao nastati.

Što kad se na travnjaku dogodi neka nepredvidiva nezgoda?
Manje nezgode na travnjaku – kako ih tretirati?

Manje nezgode za vrijeme roštilja ili prolivani koktel neće naštetiti travi. Kada dođe do nezgode, napravite sljedeće:

  1. pokupite hranu ili piće čim prije možete, tako neće ući u podlogu
  2. višak tekućine možete pokupiti papirnatim ručnicima
  3. mjesto na mojem je mrlja isperite vodim, a prema potrebi dodajte blagi sredstvo za čišćenje
  4. možete oprati travu i s razrijeđenim izbjeljivačem, prema preporuci proizvođača sredstva za čišćenje
  5. i sve dobro isperite običnom vodom, može i s vrtnim crijevom.

Ovo zvuči dosta dramatično, ali zapravo morate učiniti sve jednako kako biste i inače napravili na bilo kojoj drugoj površini.

Tvrdokorna prljavština na travi

Uz svakodnevne nezgode, ponekad se mogu dogoditi i one koje je malo teže riješiti. Na umjetnu travu može kapnuti motorno ulje, tinta, boja i slično i s njima se potrebno malo više pomučiti. Ali nije nemoguće. Ukoliko mrlja nije otišla nakon pokušaja čišćenja vodim i blagim sredstvima, možete pokušati mineralnim alkoholom tako što natopite krpicu i pokušajte oprati mrlju. Nakon toga isperite travu.

Ukoliko se na travu zalijepi žvakaća guma, pokušajte ju riješiti suhim ledom ili areosolnim rashladnim sredstvima. Sredstvo smrzne žvakaću te ju nakon toga možete sastrugati. 

Ako trebate našu stručnu pomoć ili imate nedoumica slobodno nas kontaktirajte putem Facebooka ili Instagrama ili nam pošaljete mail  tu smo za vas.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE