Metla na zelenoj umjetnoj travi

Održavanje umjetne trave na proljeće

Održavanje umjetne trave bilo bi dobro napraviti prije početka češćeg korištenja, pa je proljeće zapravo idealno vrijeme za malo čišćenja. A kako nam je proljeće pred vratima, želimo da budete spremni pa vam donosimo neke preporuke što možete učiniti za svoj travnjak.

Iskoristite toplije i sunčane dane koji su pred i temeljito očistite okućnicu, jer vjetar i kiša ostavili su nered i prljavštinu kojih se želimo riješiti. Ako ste vlasnik dvorišta s umjetnom travom znate da ćete potrošit znatno manje vremena na održavanje nego da imate pravu travu.

Slijedite neke jednostavne savjete za proljetno održavanje i uživati ćete u divnom travnjaku cijelu godinu.

Raščistite travnjak od namještaja

Predlažemo da na proljeće maknete sav namještaj s travnjaka, uključujući i dječje sprave za igru, tegle s cvijećem i sve ostalo što se nalazi na travnjaku.  Na taj način ćete imati pristup cijelom travnjaku za sezonsko održavanje umjetne trave te ćete  na lakši način očistiti svoj travnjak i raščešljati vlati. Bilo bi dobro da namještaj prerasporedite, kako bi spriječili da se jedan dio travnjaka troši više od ostalog.

 

Napravite vanjsko proljetno čišćenje

Umjetna trava u zimskim periodima pokazala se kao izvrstan materijal jer omogućuje vlasnicima produženo korištenje dvorišta. No tipična zima uvijek ostavi trag na okućnici. Srećom, zima neće utjecati na zelenilo u dvorištu ali posljedice nereda koje ostavi svakako bi trebalo ukloniti. Zato, izdvojite vrijeme i uklonite sve ostatke lišća, grančica i svog ostalog smeća koje se našlo na travnjaku. Koristit će travnjaku ali će i dvorište u trenutku izgledati besprijekorno.

Upotrijebite za čišćenje kućne pomoćnike, kao što su metla ili usisivač ili možete koristiti i profesionalne čistaće umjetne trave. Ponekad je dobro i s vrtnim crijevom isprati dijelove na kojima uočavate tvrdokornu prljavštinu.

Ako imate kućne ljubimce provjerite da li koji dio vašeg travnjaka koristi kao privatni WC prostor. Ako otkrijete takav dio, tretirajte ga mješavinom octa i vode, te nakon što ga natopite tom mješavinom poslije, taj dio, dobro isperite. Ovim načinom možete ukloniti i mirise kod ljetnih vrućina. 

 

Napravite brzinsku inspekciju travnjaka

Provjerite nije li se trava na nekom dijelu slučajno dignula uslijed jakog vjetra. Ukoliko ste sami postavljali travu, ponekad se zna dogoditi da na nekom dijelu nije dovoljno pričvršćena. Predlažemo Vam da što prije taj dio popravite. Ukoliko je podloga čvrsta, poput asfalta ili betona, možete taj dio zalijepiti profesionalnim ljepilom, a na podlozi od pijeska možete dodati koji običan čavao, minimalne dužine 12 cm.  Prije toga se potrudite lijepo namjestiti svaki šav.

Podignite polegnute vlati

Na dijelovima na kojima travnjak koristite intenzivnije, s vremenom se dogodi da vlati ostanu polegnute. Ranije smo pisali da upravo zato preporučamo povremeno premještanje centralnih dijelova, a kako bi se ravnomjerno koristio travnjak.  

Ukoliko je već došlo do toga da su na nekom dijelu vlati polegnute, proljeće je idealno vrijeme da se pozabavite tim dijelom.

Uzmite čvrstu četku, na primjer četku za ribanje (nikako drot četku!) te četkajte polegnuti dio kako biste otpetljali vlati i kako biste im promijenili smjer. Iznenadit ćete se koliko će se travnjak na tom dijelu obnoviti.  Ovaj postupak možete raditi i profesionalnim četkama.

Počupajte korov

Znamo da, ako će nešto naći način da raste u nemogućim uvjetima, da je to korov. Nemoguće je da korov izraste kroz umjetnu travu, pogotovo što ispod podloge postavljamo geotekstil kao zaštitu. Međutim, korov može narasti uz rub travnjaka. Obavezno taj korov počupajte skupa s korijenom kako se korov ne bi širio dalje. To područje možete tretirati sredstvima protiv korova, no mišljenja smo da je dovoljno mehaničko čišćenje.

Razmišljate kako oživiti svoj vrt?

Proljeće može bit idealno vrijeme da napravite malu promjenu u svom vrtu. Dio travnjaka uvijek možete prenamijeniti u cvjetnu gredicu ili možete zasaditi stablo. Kombinacija umjetne trave i prirodnog bilja idealna je kako bi se postigao sklad materijala u dvorištu.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE