Umjetna trava u zimskim periodima

Ako imate travnjak od umjetne trave ili razmišljate o postavljanju umjetne trave u svoje dvorište, sigurno se pitate hoće li zimski uvjeti utjecati na nju. U ovom blogu ćemo pisati o utjecaju hladnoće i zimskih uvjeta, te kako možete pripremiti travnjak za nadolazeće hladne dane kako bi na proljeće bio spreman za vanjske aktivnosti.
Zima je često okrutna prema okolišu i sav trud uložen kroz ostatak godine zna biti ugrožen. Srećom umjetna trava je izuzetno otporna te neće doživjeti promjene za vrijeme niskih temperatura i zime. Ali je ipak preporuka da obratite pažnju i na travnjak te da joj pomognete sitnim aktivnostima koje će produžiti vijek vašem travnjaku. Čitajte dalje naše preporuke kako brinuti o umjetnoj travi u zimskim danima.

Ponašanje umjetne trave pri niskim temperaturama
Naša umjetna trava izuzetno je otporna na niske temperature no vlati će postati čvršće i smanjit će se njihova fleksibilnost. To neće imati utjecaj na samu kvalitetu ali neka vas ne iznenadi što će ona kod korištenja biti malo čvršća, pogotovo kad temperature padnu ispod nule. Posljedica toga je jače ulegnuta umjetna trava u odnosu na tople mjesece. Nama se u tom slučaju pokazalo jako dobro povremenu ju pročešljati. To možete učiniti s običnom četkom ili sa strojem za češljane trave za domaćinstva.

Snijeg i led po umjetnoj travi
Mit je da će led ili snijeg uništiti umjetnu travu i oštetiti vlati. Led i snijeg ne mogu utjecati na nju, no mogu je učiniti skliskom, baš kao i pravu travu, stoga uvijek budite oprezni ako je vani smrzavica jer nikada ne možete biti skroz sigurni da nije sklisko. Svakako je dobra stvar što je ona ipak izrađena tako kvalitetno i gusto da ipak nije čvrsta i tvrda kao betonska podloga ili pločice. No opreza nikad dosta. Manju količinu leda i snijega pustite da se sama odmrzne. Sigurno će vam pasti na pamet i odleđivanje trave sa soli, naša preporuka je da preskočite takvu intervenciju. Sol odlično djeluje trenutno, no ipak postoji šansa da ošteti podlogu. Ako padne značajna količina snijega, bilo bi poželjno ukloniti ju plastičnom lopatom. Birajte plastičnu lopatu kako ne biste napravili oštećenje na travnjaku uporabom metalnih alata.

Utjecaj prekomjernih padalina i poplava na umjetnu travu
Voda neće imati utjecaj na nju, niti će je oštetiti. Ako je podloga za umjetnu travu dobro pripremljena tada se na travnjaku voda ne bi smjela ni zadržavati. Ako ipak dođe do toga, radi ekstremnih padalina, u tom slučaju pričekajte da se voda povuče te naknadno provjerite može li se poboljšati podloga ili ugraditi sistem za drenažu, kako se situacija ne bi ponavljala.

Postavljanje umjetne trave zimi
Kasna zima, sa prelaskom u rano proljeće pokazalo se kao najbolje vrijeme za posavu umjetne trave, što je pokazalo naše višegodišnje iskustvo u postavljanju umjetne trave. Tada su vanjske temperature iznad 15° i umjetna trava je pogodnija za obradu. Postavljena trava od prvog dana izgledat će savršeno i bez četkanja. Naime, umjetna trava dolazi u rolama, što znači da trava stoji tvornički namotana duži period što rezultira polegnutim vlatima. Odrolajući našu travu na suncu, trava će se u kratkom roku ugrijati taman dovoljno da je s njom lako raditi te da se vlati dignu i ostanu uspravne .
Ovo ne znači da umjetnu travu nije moguće postavljati tijekom cijele godine, već da je preporuka da se radi za toplijih dana. Još jedan razlog zašto je bolje postavljati umjetnu travu na proljeće je taj da time produžujete vijek vašem travnjaku. Zimi ionako manje koristite dvorište, pa zašto ne započeti s prekrasnim travnjakom s novom sezonom.

Zaključak je da umjetna trava ne traži posebnu pripremu za zimu, zapravo zimi brinete o umjetnoj travi kao i o pravoj travi. Jedina razlika je što će ona na proljeće biti potpuno jednaka kao i prije zime. S umjetnom travom je ionako glavni fokus na uživanje sa što je moguće manje posla. Ako padne značajna količina snijega, bilo bi poželjno ukloniti ju plastičnom lopatom. Birajte plastičnu lopatu kako ne biste napravili oštećenje na travnjaku uporabom metalnih alata.
Tako je i s našom umjetnom travom.

 

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE