Kako pretvoriti dvorište u prostor poželjan za boravak

Savjeti kako pretvoriti dvorište u prostor poželjan za boravak - bogaćenje vanjskog prostora

Moderno uređenje stambenih prostora predviđa vezu između unutrašnjosti i okoliša. Samim time nastoji se pronaći što praktičnije rješenje za uređenje, a da se pritom zadrži ono najvažnije iz vanjskog i unutarnjeg prostora.

Veselo uređen interijer najljepše će popratiti šareno i živahno uređeno dvorište. Pažljivo birajte namještaj i dekoracije, vodite brigu o materijalima i kombinaciji boja. Neka središte dvorišta bude prostor za sjedenje. Izaberite praktičan stol s udobnim stolicama, a detaljima dajte prostoru onaj stil koji vam se najviše sviđa.
Prema prostoru za sjedenje i druženje prilagodite dekoraciju vrta.
Vjerujem da je većini najdraže kada prilikom uređenja može iskoristiti neke predmete koje posjeduje, a više im nisu potrebni. Isto tako rado predmetima dajemo novu svrhu (mene osobno smišljanje takvih ideja posebno veseli).
Uvjerite se da su takva rješenja idealna upravo za vrtove i okućnice jer svi predmeti koji nam ne trebaju su u pravilu rabljeni i na neki način istrošeni. Priroda može podnijeti nedostatke predmeta te ima mnogo načina kako se nedostaci mogu prikriti.

Evo nekoliko meni dragih primjera.
1. Iskoriste stare kotače, drvene panjeve ili felge od automobila. Zasadite u njih šareno cvijeće bez da ste puno vremena potrošili na obnvljanje predmeta.Stari kotači za uređenje dvorišta

2. Od starih cigli ili kvadra možete izraditi interesantne instalacije ili namještaj. Rupe od kvadra mogu vam posližiti za sadnju cvijeća, voća i povrća.stare cigle za uređenje dvorišta
3. Ratkape – sigurno vam se dogodilo da ste izgubili ratkapu ili pronašli nečiju ili da jedostavno imate u garaži nečiju koja vam samo smeta – evo kako ih možete iskoristiti.ratkape
4. Vjerojatno će vam se činiti nepotrebno ukomponirati stari namještaj u vrt, ali kada pogledate kako se lijepo može iskoristiti stari krevet kao gredicu, možda promijenite mišljenje. Bitno je da drvo dobro zaštite s obzirom da će vani ipak biti u drugačijim uvjetima (sunce, kiša, snijeg).

5. Kao što se može iskoristiti stari krevet, predlažem da iskoristite i stare stolice. Bitno je da maknete sjedeće mjesto na stolici i zamijenite ga s posudom u koju ćete posaditi cvijeće.

stare stolice dvorište

6. Stare gume nisu novost, ali morate priznati da se mogu lijepo uklopiti u vrt.stare gume dvorište
7. Klupčice, kašete, kutije – što god vam padne na pamet može uz malo truda postati lijep dodatak za vaš vrt ili dvorište.

Klupcice dvorište
8. Stare bačve! Vjerujem da nema mnogo ljudi kod kuće bačvu koja stoji neiskorištena, no vjerujem da će vas asocirati na neki drugi predmet koji možete ovako simpatično obojati i uklopiti u okoliš.

bačve dvorište

9. Gume još jednom jer njih lako nalazimo, a zaista mogu poslužiti za razna rješenja. Jedva čekam da moja ljuljačka od gume bude spremna za uživanje na ljetnom zraku.

gume jos jednom


Nadamo se da će vam pomoći naše ideje i vjerujemo da ćete neke od njih primijeniti i na svom vrtu, balkonu ili okućnici.