Uređenje okućnice kada prava trava ne uspijeva?

Moderno uređenje okućnice nije jednostavan projekt znaju mnogi koji su se upustili u takav projekt. Kada zamišljamo lijepo uređen vrt i okućnicu sigurno nam je jedna od prvih asocijacija prekrasan zeleni travnjak. 

Uređenje okućnice i priprema tla

Uređena zelena okućnica u Ičićima

Priprema tla  svakako započinje s pripremom koja podrazumijeva eventualni dovoz zemlje, poravnavanje i dohranjivanje zemlje. Također, važno je napomenuti da je površinu tla potrebno očistiti od kamenja, korova, gruda i ostalih nečistoća koja bi otežavala nastanak kvalitetnog travnjaka. Zatim bi bilo dobro upoznati se s vrstom tla i njezinom ph vrijednošću jer će nam ona diktirati koja gnojiva odabrati. Za odabir sjemena potrebno je uzeti u obzir i položaj, nalazi li se on na sunčanom dijelu ili u hladovini.
Naše iskustvo pokazalo je da je za kvalitetnu travu najpovoljnije sijanje u ranu jesen jer tada kreću optimalni uvjeti za uzgoj lijepog travnjaka – tlo je zagrijano ljetnim suncem, vegetacija korova je završila, a još uvijek ima dovoljno vremena za rast trave prije zime.
Kada se krene u projekt čiji rezultat možete jasno vizualizirati, nema veće sreće nego kada dođe proljeće te možete uživati u plodu truda i vremena koje ste uložili. 

Dvorište sa stepenicama i bazenomu Malinskoj

*Uređena okućnica oko bazena by Konveks

Dati prednost pravim ili umjetnim travama?


No mnogi su unatoč stvaranju travnjaka po svim pravilima i uloženom velikom trudu,  na žalost nezadovoljni rezultatom. Tome je često razlog što je za dobrim travnjakom potrebno obratiti pažnju na još mnogo detalja. Često je, u nedostatku vremena, lakši odabir od pomnog proučavanja tehnika i metoda sijanja prave trave postavljanje travnatih tepiha ili travnatih busena. Moramo napomenuti kako ćemo u tekstu koristiti pojam travnati busen iako je jednako ispravno koristiti i pojam travnati tepih jer se radi o istome.
Dakle, travnati buseni također se postavljaju na ranije pripremljenu podlogu, uzimajući u obzir da se radi o živoj biljci kojoj se mora osigurati što brže zakorijenjivanje. Prednost travnatog busena nad sijanjem svakako je u tome što nije potrebno čekati period nicanja niti zgušnjavanja. Dobijete gotove travnjake koje je u početku potrebno brižno zalijevati, pogotovo ako se postavlja u vruće dane.  Također je prednost travnatog busena što su danas dostupni izuzetno otporni na lošija tla te uspijevaju na zahtjevnijim područjima i za uređenje okućnice.

 

Karta Hrvatske sa prikazanim temperaturama... imajte na umu...

Na žalost, nerijetko se događa da unatoč svim raspoloživim tehnikama i naporima uzgoja pravih, rezultat ne bude zadovoljavajući. Ljeta su na našoj obali često nemilosrdna prema travama te je rezultat suha i izgorena, unatoč održavanju i skupom navodnjavanju.   
Želja za lijepom zelenom okućnicom razlog je zašto se sve veći broj ljudi odlučuje za postavljanje umjetne trave od sintetskih vlakana. Umjetna pokazala se kao vrhunsko rješenje za okućnice uz obalu, na otocima i na ostalim područjima gdje je zbog velikih vrućina teško uzgojiti travnjak od pravim travama. Predrasude prema umjetnim travama razbijaju se već s prvim susretom s okućnicoama koje imaju umjetne travnjake. Ukoliko se odabere prava gustoća, boja i visina za umjetnu travu teško ju je razlikovati od ostalih.  
Uz postignut besprijekoran izgled, prednost umjetnim travama je što ju nije potrebno zalijevati, gnojiti niti kositi.  Obožavaju je roditelji s malom djecom kao i vlasnici kućnih ljubimaca jer nestašna igra u dvorištu neće rezultirati uprljanom odjećom niti nanesenom travom i blatom u kuću.

 

 

... na kraju ...

Ukoliko se spremate na kreativno uređenje okućnice oko svoje kuće svakako se dobro informirajte o potencijalu vaše okućnice. Nemojte ju precijeniti ali ni podcijeniti. Važno je da ste svjesni lokacije, tla i klimatskih uvjeta. Ako ste odlučili da ćete biti okruženi zelenilom, nema razloga da tako i ne bude. Za sve postoji rješenje, a ukoliko vam je potreban savjet ne bojte se potražiti ga.
Uživajte u svom vrtu, a za savjete oko sijanja, postavljanja travnatih busena i umjetne trave kontaktirajte Konveks. Rado ćemo vam pomoći i ponuditi vam rješenje koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE