Najčešća pitanja vezana za umjetnu travu?

Je li umjetna trava sigurna za djecu?

Umjetna trava sigurna je za djecu. Važno je nabaviti kvalitetnu umjetnu travu od provjerenih proizvođača koji posjeduju sve potrebne certifikate koji jamče sigurnost. Provjerite imaju li proizvodi Child friendly i Lead and Cadmium Free oznake jer njima proizvođači jamče sigurnost za djecu.


Je li umjetna trava toksična?

Umjetna trava nije toksična niti smije sadržavati kadmij ni olovo. Umjetna trava za okućnice također ne sadrži gumeni granulat za koji se smatra da štetno djeluje na organizam tako da je i taj rizik u potpunosti uklonjen.

Koju umjetnu travu izabrati za dvorišta na kojima borave djeca?

Svakako izaberite umjetnu travu provjerenih proizvođača koji koriste sigurne sirovine. Ne koristite rabljenu umjetnu travu jer za nju ne možete provjeriti podrijetlo te sadrži li štetne tvari.

Idealna visina umjetne trave na kojoj se često igraju djeca je od 2,5 do 3, 5 cm, naime, djeca puno trče i koriste umjetnu travu pa bi se na višim travama polegnuta trava teže dignula. Ujedno je dobar savjet da travnjake koji se često koriste povremeno češljate četkom ili profesionalnim podizačem vlati. Ovo nije nužno ali je rezultat nevjerojatan te se produžuje vijek trajanja umjetne trave.

Mogu li postaviti umjetnu travu ako imam kućne ljubimce?

Umjetna trava sigurna je za kućne ljubimce te oni mogu boraviti na njoj bez opasnosti za njih niti da će uništiti umjetnu travu. Ljudi se često boje da se umjetna trava previše ugrije pa da je zato loša za pse, no to nije tako. Umjetna trava se zagrije ali je proizvedena tako da se i brzo hladi, ne postiže višu temperaturu od ostalih podloga. Mnogim vlasnicima pasa otežano je održavanje lijepog dvorišta baš radi intenzivnog korištenja, umjetna trava je za njih idealno rješenje. Dvorište s umjetnom travom je uvijek uredno, bez blata, rupa i bez neurednih žutih mrlja.

Što se dogodi ako kućni ljubimac obavi nuždu na umjetnoj travi?

Kućni ljubimci uobičajeno ne obavljaju nuždu na mjestu na kojem borave, no ako se to dogodi u tom slučaju je najbolje počistiti i isprati s vodom. Umjetna trava je propusna tako da će urin proći kroz nju, a neće ostati vidljivi tragovi. Ukoliko se osjeti miris urina, travu možete oprati i kombinacijom vode i octa u omjeru 1:1.

Koja je prednost umjetne trave za dječje igralište?

Umjetna trava nevjerojatno je izdržljiva, čvrsta i sigurna tako da je idealna podloga za dječju igru. Sprečava nastanak blata i blatnih područja radi intenzivnog korištenja.

Oštećuju li trampolini i sprave umjetnu travu?

Umjetna trava je jako izdržljiva, sprave ju neće oštetiti osim ako nemaju oštre dijelove koji bi ju mogli zarezati ili pokidati. Trava će ostati polegnuta na dijelu gdje je bio težak predmet ali će ju toplina sunca i četkanje ponovno dignuti, bez trajnog oštećenja. 

Koji je uobičajen vijek umjetne trave?

Umjetna trava dolazi s najčešćom garancijom proizvođača od 6 godina za Hrvatsku, a ona se odnosi na to da u tom razdoblju neće doći do ispadanja vlati umjetne trave (osim ako nije izazvano ljudskim ili nekim drugim nepredviđenim utjecajem) kao ni da neće doći do značajne promjene boje umjetne trave (osim ako nije izazvano ljudskim ili nekim drugim nepredviđenim utjecajem).

Mogu li sam postaviti umjetnu travu?

Možete sami instalirati umjetnu travnu no za to će ćete trebati dodatni alat.

Koji alat mi je potreban za postavu umjetne trave na beton ili asfalt?

Svakako ćete trebati oštri skalpel i ljepilo. Ukoliko je nepravilna površina vjerojatno ćete spajati travu na više mjesta pomoću spojne trake i ljepila. Na kraju će dobro doći četka kako bi se vlati što prije podigle obzirom da su ipak duže vrijeme bile zamotane u roli.

Koji alat mi je potreban za postavu umjetne trave na zemljanu podlogu?

Umjetna trava se ne postavlja direktno na zemlju nego je potrebno napraviti podlogu za postavu umjetne trave. Alat koji je potreban za pripremu podloge i postavu umjetne trave je:

  • uobičajen alat za skidanje zemlje,
  • ravnalica,
  • ploča za vibriranje ili teži valjak,
  • crijevo za vodu.

Od materijala ćete trebati:

  • šljunak, pijesak
  • geotekstil
  • čavle.

Također ćete trebati:

  • skalpel,
  • ljepilo i
  • spojnu traku.

Na koji način je najbolje održavati umjetnu travu na balkonu ili manjoj okućnici?

Na manjim površinama uz kuću ili stan to se može napraviti kao i na tepihu, usisati ili pomesti. Također možete nabaviti jedan od ručnih alata za održavanje umjetne trave koji istovremeno čisti i podiže vlati. Profesionalni alati nisu prevelika investicija, a mogu umjetnoj travi produžiti vijek trajanja za više godina.

Na koji način je najbolje održavati umjetnu travu na većim površinama?

Travu možete prati pomoću vrtnog crijeva ili visokotlačnog perača uz pažljivu uporabu da ne oštetite umjetnu travu.

Za veće površine preporučuje se povremena uporaba stroja za čišćenje i podizanje umjetne trave. Stroj skuplja lišče i prljavštinu i češlja vlati što joj produžuje vijek trajanja. Umjesto stroja, s vremena na vrijeme možete upotrijebiti i čvrstu četku za podizanje vlati, metlu za čišćenje lišća, a možete i koristiti fleksibilne grabljice.

Može li umjetna trava izblijediti na suncu?

Umjetna trava neće značajno promijeniti boju na suncu. No ukoliko postavljate istu umjetnu travu s višegodišnjim razmakom, moguće je da će biti vidljive manje razlike u boji.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE