Uštedite na potrošnji vode zahvaljujući umjetnoj travi

Jeste li se ikad zapitali koliko košta navodnjavanje prirodnog travnjaka? Navodnjavanje nije potrebno kada odlučite postaviti umjetnu travu. Izaberite dobro optimiziranjem kupovine i izbjegavanjem umora!

Prirodni travnjak i navodnjavanje: najveći problemi

Jedno od najvažnijih poglavlja koje se ocjenjuje tijekom analize troškova i koristi umjetnog travnjaka je optimizacija potrošnje vode. Upravljanje vodama, u upravljanju dobrim prirodnim vrtom, složeno je. Čini se trivijalnim pitanjem, lako riješivim.
U stvarnosti to nije slučaj. Ispravno upravljanje vremenom navodnjavanja, trajanjem, posljedičnom količinom isporučene po četvornom metru i tako dalje je operacija koja se samo djelomično zadovoljava programiranjem pomoću sofisticiranih upravljačkih jedinica i kvalitetnih prskalica. Vrtovi se razvijaju, oni su živi materijal i kao takvi mijenjaju ponašanje, kako tijekom sezone, tako i s godinama. Ovdje, dakle, ona prethodno sunčana područja, koja su im zato potrebna više hladnoće i navodnjavanja, s vremenom mogu završiti u sjeni biljaka koje su odrasle. Ako se vrijeme i količine vode ne promijene, određena područja prirodnog travnjaka brzo bi mogla istrunuti i postati ružna i nepraktična.

Još jedno teško pitanje su viseći vrtovi, gdje područja stagnacije, oskudica zemlje, loša kvaliteta istih (ne zaboravimo da su često natovarena iskopanim zemljištem sa stambenih gradilišta, bez odabira ili čišćenja) pogoršavaju situaciju. Loša strana je pokušaj uklanjanja pojava stagnacije i nakupljanja vlage smanjenjem navodnjavanja travnatih površina. Ubrzo one na kraju presuše, pažljivo posijana i obrađena trava na kraju ustupi mjesto korovima svih vrsta.
U tim je situacijama, iako je moguće izvoditi česte intervencije prilagodbe modificiranjem programa automatskih upravljačkih jedinica, doista teško dobiti dugotrajne i zdrave prirodne vrtove travnjaka.
Frustracija vlasnika na kraju ih usmjerava prema zamjeni travnjaka svake dvije, maksimalno četiri godine, zbog ružnoće travnjaka.prava trava

Prirodno navodnjavanje travnjaka: dnevna potreba

U najčešćim tablicama za održavanje prirodnog travnjaka navodi se da potreba za vodom iznosi približno 5 litara / m2 dnevno u vrućoj sezoni, s ovom varijabilnošću:
- travanj = 3 l / m2 / dan
- svibanj = 4 l / m2 / dan
- lipanj = 5 l / m2 / dan
- srpanj = 6 l / m2 / dan
- kolovoz = 5,5 lt / m2 / dan
- rujan = 3,5 l / m2 / dan
- listopad = 2 l / m2 / dan
Slijedi da prirodni travnjak od oko 100 četvornih metara ima potrebu za vodom od oko pola kubika vode dnevno. Tamo gdje kiše ne zadovoljavaju, očito je potrebno intervenirati navodnjavanjem koje se osigurava pitkom vodom i regulira automatskim upravljačkim jedinicama. Apsolutno je neugodna i ne preporučuje se zbog nelogičnosti konzumacije stara praksa "kvašenja" vrta ručno postavljenim prskalicama. Važno je zapamtiti da je najbolje zalijevanje vode vrlo rano ujutro, kad je sunce tek izašlo. S današnjim navikama to definitivno nije ugodna stvar.navodnjavanje travnjaka

Troškovi navodnjavanja prirodnog travnjaka

Osim vremena i srodnih neugodnosti, razgovarajmo na trenutak o troškovima. Tarife za opskrbu pitkom vodom neprestano rastu, uslijed čega je iz godine u godinu utjecaj navodnjavanja travnjaka na domaći proračun sve teži i teži. Potrebe za upravljanjem javnom dobrom "vodom" sprečavaju gotovo svugdje upotrebu privatnih bunara za potrebe navodnjavanja u domaćinstvu, stoga obveza korištenja općinskog vodovoda za vrtove ostaje nepromijenjena.

Neka područja koja su s vodenog gledišta u nepovoljnom položaju čak zahtijevaju postavljanje dvostruke kućanske linije, jedne za "ljudsku" upotrebu, druge za vrt i druge neosobne svrhe (pranje automobila, dvorišta itd.). Ovaj se cjevovod napaja iz zasebnih izvora, koji se istječu usred ljeta, a livade, cvijeće i povrtnjaci ostaju suhi. I na kraju, ali ne najmanje važno, tarifa po kubičnom metru plaćenom za ovu djelomičnu uslugu viša je od cijene takozvane civilne potrošnje.
U takvim je područjima postavljanje umjetnog travnjaka postalo praktički obavezno, ako samo želite vidjeti prekrasnu zelenu boju ispred prozora i pokušati uštedjeti na troškovima održavanja kuće.

Rješenje: umjetni travnjak koji ne zahtijeva navodnjavanje
Umjetnom travnjaku, naravno, nije potrebno navodnjavanje, osim za brze postupke čišćenja poput izmeta kućnih ljubimaca . Stoga zamjenom prirodnog travnjaka kvalitetnom umjetnom travom omogućuje smanjenje zahvata navodnjavanja samo na biljke i grmlje. Njima, jednom razvijenom korijenovom sustavu dovoljno pogodnom za preživljavanje, potrebno je manje vode za navodnjavanje, što će im trebati za uzdržavanje u dubini tla.

Konveks logo

U POTRAZI STE ZA

UMJETNOM TRAVOM, STROJEVIMA I ALATIMA ZA ODRŽAVANJE
POSTAVLJANJEM I ODRŽAVANJEM UMJETNE TRAVE